Bilmediğimiz Konuların Cahiliyiz


Bilmediğimiz konuların cahiliyiz. Öğrendikçe cehalet yerini bilgiye bırakıyor. Bilginin sonsuz olduğunu düşünürsek her şeyi bilmenin imkansızlığı da kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Bilmediğimiz konularda bilmediğimizin bilincinde olmakta önemlidir. Az bildiğimiz, biraz bildiğimiz, iyi bildiğimiz konular, alanlar var. Ama bildiklerimiz bilmediklerimizin yanında devede kulak kalır. Yani birine cahil demekle kastedilen o kişinin şu yada bu konuda bilgi sahibi olmamasından ziyade öğrenmeye, bilgiye kapalı olmasıdır.

Neredeyse hiç okumayan insanların yaşadığı bir ülkede yaşıyoruz. Tarihi bile yalan, yanlış dizilerden öğrenen bir toplum daima kaybetmeye mahkumdur. Örneğin çok Tanrılı Sümerler’den sonra tek Tanrılı tüm dinlerin bunlardan kopyalandığını bilmeyen, okuyup öğrenemeyenler de ülkemizde çoğunluktalar.

Cehalet görünüme değil öze ilişkindir. Kötü giyinen için perişan, hırpani vs. denilebilir ama bu durum kişinin cehaletine işaret etmez. Niteliğin nicelikten çok daha üstün olduğunu anladığımızda iş işten geçmezse belki bir şeyler de olabilir.

Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demogoglar türer, demogoglardan da diktatörler çıkar böylece demokrasi de despotluğa dönüşür.

Sorgulamayan insanın boş bir çuvaldan farkı nedir, kabullenir çoğu şeyi. Düşünen, araştıran insanlar sürekli sorular sorar kendisine ve cevap ararlar ama haksızlıklar karşısında hayatla bağını kopartacak kadarda duygusaldırlar. Çok bilince de çok şeyle acıtıyor hayat insanın canını. Kafasındaki yükler taşıdıklarından daha ağır oluyor.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir