Kalite Doğuştan Gelir



Bir insanın neye ve nasıl güldüğü zekası, nerede ve nasıl davrandığı kalitesidir. Dürüst, güvenilir, fikri ve bilgisi olan, görmüş geçirmiş, yalan söyleme ihtiyacı hissetmeyen, sözü dinlenen insan kalitelidir.

Kaliteli insan eline, beline, diline sahip olan, özü sözü bir olan, kendisini sürekli geliştiren, yenileyen, her şeye ve herkese faydalı olandır.

Duruşu, ses tonu, fikirleri, yaptığı işe gösterdiği özen, emanete davranış şekli, samimiyeti kaliteyi temsil eder.

Kendi gerçekleri ile yüzleşmiş, kendini sevmiş ve sevgiyle çevresine yönelmiş insandır. Kendisiyle barışık, insana değer veren, sözü ve davranışı birbirini tutan insanın kalitesi bellidir.

Sınırlarını bilen, başkalarınında sınırları olabileceğini bilen kişidir. Kalite en çok kavgada belli olur. Kendisini her konuda kontrol edebilen, oto kontrolü olan, empati kuran, zor durumlarda ve kriz anlarındaki tavrı insanın kalitesini belli eder. Söylemlerini eyleme çevirmesi, vaat değil icraat kişisi olması, çatışmalardaki tavrı kalitesidir.

Fırsatı varken intikam almayan, çıkarına uymasada adaletli olan, güç merkezine göre doğruları değişmeyen, çıkarı uğruna dalkavukluk yapmayan, bir gün lazım olur diye insan biriktirmeyen, insanların zaaflarını kullanmayan, sevmediği insanlarda dahil sır tutan, başkasının hakkına, değerlerine, özel yaşamına saygılı olan, verdiği sözü tutan, kendini geliştiren, çevresine ilham veren insanlar kalitelidir.

Ahlaklı, dürüst, sözünde duran, borcuna, ailesine sahip çıkan, saygılı, insanların arkasından konuşmayan ve konuşturmayan, aldığı eşya, para gibi şeyleri karşısındaki istemeden geri veren, problemli değil çözüm odaklı olan, kendisine saygısı, özgüveni olan, temizliği, titizliği, efendiliği, dik duruşu, ilkeleri olan, bencil olmayan, empati yapabilen, merhamet ve vicdan sahibi olan, en önemlisi etrafındaki kişiler ve olaylara göre şekil almayan, insanlara saygı duyamayı becerebilen insan kaliteli insandır.

Kaliteyi insanın karakteri ve duruşu, insanlara olan saygısı, davranışı, konuşma tarzı belirler. Kalitesiz insan her yerde kalitesizdir. Nereden bakarsan bak ben buradayım der.

İnce düşünen, empati yapan, nezaketli insan kalitelidir. Karşısındakini düşünmeyen, dünyanın kendi etrafında döndüğünü zanneden insanlar kalitesizdir.

Söylemi ile eylemi uyan, kafada soru işareti bırakmayan, özgürlük sınırlarını bilen, yerinde konuşup, yerinde susmasını bilen, dürüst olup yalan söylemeyen, hatalarını kabul eden, kendisini kabullenen ve taşıyabilen insan kalitelidir. Kalitesiz kişi insanlarla uğraşır, bencildir, komplekslidir, çok bilmiş ve ukaladır. Arınamadığı komplekslerinden başkalarını küçümseyerek arınmaya çalışır. Durmadan kendisini yücelten ve kendisini yüceltmek için başkalarında kusur arayan insan kalitesizdir. Kaliteli insan bunlara ihtiyaç duymaz. Kaliteli insanın işi başkaları değil kendisidir. Kimin ne yaptığından çok kendi gelişimiyle ilgilenir. Yarışı kendisiyledir. Kısacası kaliteli insan narsist değildir.

Bir insanın karakterinin büyük bir kısmı görüntüsünden, yüzündeki ifadeden belli olur. Kaliteli insanın mütevazi, sakin, saygılı bir duruşu vardır, kırıcı konuşmaz, dikkat eder, empati yapar. Kaliteli insan insana, hayvana ve doğaya saygısı olandır, zariftir, naiftir, sevgi dolu, vicdan sahibidir.

Kalite insanın ruhundadır, yaşam şartlarında veya hayat koşullarında değil. Kaliteli elbiseler giyerek, kaliteli mekanlara giderek kaliteli olamazsınız, kalite dıştan değil içten gelir, doğuştan gelir sonradan kazanılmaz.

Kalite, hayatta ahlaki ve insani değerlere önem vermektir. Şekilci olmamak, halden anlamaktır. Kalitesiz insana karakter ağır gelir taşıyamaz. Herkes kendi içini bilir ancak başkalarıda zamanla içini okur, hiçbir şey gizli kalmaz, hayatın gidişatı bunu gerektirir. Tohum toprak altında süresiz gizli kalamaz, her şey fıtratına döner.

Hayat yaşlandıkça insanlar ucuzluyor, hayat kaliteli oldukça insanlar kalitesizleşiyor. Hayatın değeri kalitededir ama kalitesiz insanlar hayatın değerini düşürüyor. Hep yalan söyleyen, sözleri güven vermeyen, ağzından ahlaksızlık ve edepsizlikten başka söz duyulmayan, üzerine giydiği kılık kıyafetle kişiliği farklı olan bir insan nasıl kaliteli olur? Kalite kaliteyi kişiliğinde, kalbinde ve içinde barındıran insanda bulunur.

Nasıl kaliteli kumaş varsa insanında kalitelisi vardır. Yetiştirilme tarzı, aile, sevgi, saygı, çevre, kültür önemli bir rol modeldir.

İnsanlar kendilerine yakışanı yapar. Yaptıkları da anlama kapasitelerini yansıtır. Kaliteli insanın çizgisi olur. Bunun içinde duruşu, tavrı, konuşması yeterlidir. Karakter ve kişilik sahibi insanlar nerede, nasıl davranacağını her zaman bilirler.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir