Beyin İyi Kodlamış



Özgür irade mi? Hayır o yok. Özne içi boş bir yapıdır. Onu kontrol eden şey çevresidir.

Özne bir meselenin sahibidir. Çözümün parçasıdır. Kendi meselesiyle ilgili. Özne etkendir. Hareket eder. Nesne edilgendir. Bir takım verilere bağlıdır.

Özne içi boş bir yapı ise çevre neyi kontrol ediyor? O zaman çevre dediğimiz içi boş özneler olmuyor mu? Çevre öznelerden oluşmuyorsa neden oluşuyor? Çevre öznelerden oluşuyorsa bu içi boş yapılardan oluşuyor anlamına gelmez mi? İçi boş yapılardan oluşan bir yapı nasıl özneyi kontrol edebiliyor? Konumu kontrol ediyor. Boşlukta bir varlık. Konum derken Nihilizmin postmodern hortlaması günümüz gelişimine felsefi olarak hizmet etmiyor. Postmodern nihilizm yönsüzleştirme ve amaçtan etme eğilimi taşır.

Hareketin aralıksız, kesintisiz evrensel bağlantı ve akış ilişkisi, özne ve nesnenin içinde olduğu bir süreçtir. Her şey kendi organik, inorganik biçimini alarak değişim ve dönüşümün devamlılığını sağlar. Kainat insanoğlunun sahip olduğu bilginin parkı değildir, oyun oynamak için farklı alternatifler arayabiliriz.

Özne içi boş bir yapı değil, yapının içindeki o boşluktur yani boşluğun ta kendisidir. Özgür irade ise o boşluğun varlık göstermeye başlamasıdır. Felsefe iradeyle yapılır, kopyala yapıştır ile değil.

Tabuların ve sosyal ezberlerin farkındalığına varmak, anlamak ve anlatabilmek bizi diğerlerinden ayıran sınırlarımızı bilmek özelliğidir.

Özgür olmak istiyorsanız hiçbir şeye bağlı kalmayacaksınız.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir