8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Kadınların isyanı;
Amerika'nın Newyork Eyaletinde 8 mart 1857'de 40 bin dokuma işçisi kadın daha iyi çalışma koşulları talebiyle grev yapmıştı. Polis sert müdahale de bulunduğu kadınların bir kısmını bir fabrikaya kilitlemişti. Bu sırada fabrika da çıkan yangın da 129 kadın ölmüştü.
1910'da Danimarka'da düzenlenen uluslararası sosyalist kadınlar konferasında Almanya Sosyalist Demokrat Partisi önderliğin de, 1857'deki yangın da ölen kadınlar anısına 8 MARTIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ olarak anılmasını önerdi. Bu öneri oy birliği ile kabul edildi.
Bugünün anlamı erkekler üzerin de ne kadar etkili ona bakmak lazım. Bir Profesör kadına şiddet konulu bir konuşma yaparken, diğer taraftan eve gidip eşini dövüyorsa! Bugünün ne kadar anlamı kalır tartışılır.
Kadınlar gününe nasıl baktığımıza bağlı. Bir kadını önce insan olarak göremeyen erkeğe neyi anlatıyoruz demek istiyorum. Kadın devrimi kadınlar tarafından yapılır. O da çocuklarını doğru yetiştirerek. Bir güne sığdırılmış bir hak değil bir Ömre sığdırılmış hak olmalı.
Erkekleri de yetiştirenler biz kadınlarız. Maalesef kadın kadının düşmanıdır.
8.Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü;
Tam da sizin bu saydığınız ve eleştirdiğiniz, eksik bulduğunuz olumsuzlukların, verilmeyen hakların, eşitliğin ve Özgürlüklerin kazanılması için verilen Mücadele'nin, ödenen bedellerin sonucunda elde edilmiş bir haktır.
Hak verilmez alınır. Günümüz de bu olumsuz koşullar artarak devam ediyorsa biraz da meseleyi böyle teslimiyet içinde görmek değilimidir? Şu gün bile meydanlar da, alanlar da Devletin her türlü baskısına rağmen mücadele eden, coplanan, gaza boğulan, yerler de sürüklenen, Kadınların mücadelesine destek vermek yerine! Onların mücadelesinin boşuna olduğunu kabullenmek ve kadınların hemcinslerine yaptıkları haksızlık değil mi?
Bugün az da olsa bazı haklar ve sosyal kazanımlar varsa o da geçmişte ve günümüz de bu uğur'da mücadele eden, bedel ödeyenlerin sayesindedir.
Elbette olumsuzluklara olan isyanımız var. Fakat kesinlikle kutlanması gereken çok önemli bir gündür ve kutlanmaması bu uğur'da bedel ödeyenlere haksızlıktır. Daha Fazla Hak, Daha fazla Mücadele gerektirir.
Böyle günler bir sebeptir sorunları konuşmaya. Örneğin, kadınlar çarşı-pazar gezmek yerine bir panele gidebilir! Programlar ona göre hazırlanır. Güzel şeyler birden olmaz zamanla olur. Kadınlarımızı eğiteceğiz ki, onlar da güzel nesil yetiştirebilsin...
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder