13 neden insanoğlunun uğursuz rakamıdır?


Tapınak şövalyelerin kalıntılarından bugünkü İsviçre oluşmuştur. 1307'den önce köylü olan bu toplum bir anda ticarette özellikle bankacılıkta ve askeriye de (papalığa özel askeri birlik vermektedir) çok usta olmuşlardır. Bayraklarında bile tapınak şövalyelerinin nişaneleri vardır. Ayrıca İsviçre bankacılık sistemi dünyanın en gizli ve kapalı sistemidir.

Bir diğer neden; Meksika'daki Theotihuacan Palenk Mabedi Piramidi'nin duvarına kazınmış bir yazıda Mu'nun batışı şöyle anlatılıyormuş;
"6 Kaan yılı Zak ayı II Maluk günü başlayan korkunç yer sarsıntısı, 13 Şuen'e kadar devam etti. Mu kıtası felakete kurban gitti. Mu ülkesi iki kere kalktıktan sonra bir gece çöktü, üstünü sular kapladı. Toprak bir kaç defa havaya kalktı ve oturdu. Felaket 64 Milyon insanın ölümüne sebep oldu." Mu, Zak ayının 13. Cuma günü batmıştı o günden sonra "13" insanoğlunun uğursuz rakamı oldu...

İsa peygamber çarmıha gerilir havarileri ile beraber 13 kişidirler ve bu günde cumaya denk gelmiştir, uğursuz sayılmasının nedenlerinden biri bu olarak gösterilir.

1435 yan yana toplayın yada 571 yan yana toplarsanız 13 olur diyenlerde var. Bunun da nedenlerden birisi olduğu söyleniyor.


Aspendos tiyatrosu ve su kemerinin yapılışı

Aspendos kralının kızı Belkıs, güzelliği ile ün salmıştır. Kolonilerin zenginleri, savaşçıları, önde gelenleri Belkıs ile evlenmek istemektedir. Bunun üzerine şehrine ve sanata düşkünlüğü ile bilinen kral, Aspendos için en yararlı eseri yapacak olan kişiye kızını vereceğini açıklamıştır. Bunun üzerine birçok filozof,  heykeltraşlar, şairler, tüccarlar vs kendi disiplinlerinde fikirler, projeler geliştirmeye başlamıştır. Bu çalışmalarla beraber şehir adeta bir sanat ve proje şehrine dönmüştür.

Kral, çıkan eserleri bizzat kendisi incelemiş ve aralarından hem görünüm hem de kentin su ihtiyacını giderdiği için işlevsellik açısından su kemerlerini ve onu yapan mimarı seçmiştir. Daha sonra tiyatroyu bir kez daha ziyaret eden ve bu ziyaretinde tiyatronun akustiğine şahit olan kral, kararını değiştirerek kızı Belkıs’ı tiyatronun mimarı Xenon’a vermiştir. 


Aspendos tiyatrosu günümüzde, tarih boyunca en iyi korunmuş Roma dönemi tiyatrosu olarak bilinmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir