Çin Nasıl Süper Güç Oldu?


Bir emperyalist gider bir diğeri gelir, devletler arası ilişkilerde romantizm olmaz. Ezilen bağırır çağırır, ağlar sızlar güçlenince ezen o olur. Olmazsa doğa boşluk kaldırmaz bir başkası onu alt eder. Tabi ezmenin ölçüsü ve yöntemi farklı olabilir bu da ayrıca tartışılır.

ABD, Çin, Rusya süper güç grubundadır, Hindistan bu yönde önemli bir yol almış durumda (dünyada yaşayan dört kişiden birinin Hintli), Almanya askeri gücünü eklediği anda süper güç olabilecek kapasitededir ekonomik gücü ve eğitimli halkı bunu bir kaç yılda yapabilir. Araplarda petrol ve para var ama Araplar süper devlet değil de sömürge devlet olurlar. Süper güçten kast askeri, ekonomik, siyasi güç olarak dünyanın başat güçleri arasında olmaktır.

Geriden gelenler kopya ürünlerle başlar, kısa zamanda da özgün ürünler üretirler. Alınan kalkınma planları, ucuz iş gücü ve kopyalayarak kendini geliştirme bunu sağlar. Bilgi iki şekilde elde edilir, çalışır icat eder, kendini geliştirir yada Çin gibi kopyalama bilgi birikimini sağlayıp doğru adımlar ile marka çıkartıp ihraç edersin.

Dünyada çıkan nadir elementlerin yüzde doksanı Çin'in elinde. Cep telefonları, uydu, uzay sistemleri ve elektronik teknolojinin tamamının ham maddesi bu nadir elementler topluluğudur. Dünyada sermaye ne tarafa kayarsa güç oradadır. Aslında Çin'in şu an dünyaya verdiği hiçbir bilgi yok, ucuz iş gücü ve köle işçi kavramları ile sekülerizmin (dini, ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket) dibine vurmuş bir ülke görünümünde.

Çin'in on beş dolara çalışan milyonlarca robotlaşmış insanı mevcut. Eğer tüm dünyada düşünülen bu yöntemi uygulamada sabit kalsaydı şu andaki gücüne erişemezdi. Gurbetçilerimiz Avrupa'daki sermaye birikimini ve işveren olmalarını benzer yolla sağlamışlardır. Sadece kuru ekmek yiyerek en kötü işleri yapmışlar kazançlarını biriktirmişlerdir. Ve gün gelir o ezilen köle denilen insanlar zengin olurlar. 35 yıl önce Çin'in kişi başına düşen milli geliri 300 dolar, bizimki 2000 dolardı. Çin o yıllardan bu yıllara her yıl yüzde on dört büyüyerek geldi bu bizim ortalamamızın üç katı. Şimdi Çin'de sermaye sınıfı da oluşuyor. Amerika nüfusunun yüzde yirmisi okuma yazma bilmiyor ama süper devlet. Gücün yoksa sözün geçmez.

Emperyalist ülkelerin, yıllarca katlettiği, ezdiği Çin, Mao gibi bir devrimci liderin öncülüğünde ayağa kalkmıştır. Geleneklerine bağlı kalarak, serbest küresel ekonomiyi harmanlayarak, ipleri elden bırakmadan, yolsuzluk ve uyuşturucu ile mücadele ederek refahı hızla tabana yaymıştır. Bir buçuk milyar nüfusu ile böyle bir ülkeyi idare etmek hiç kolay değil ve bunu bizim yarımız kadar bakanlık ile yapıyorlar.

Bizim isteğimiz Türkiye'nin güçlü bir devlet olmasıdır. Süperlerin anlaşmazlığı Türkiye'nin yararınadır.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir