Döviz Kurlarındaki İniş Çıkışlar
80 milyon nüfus, yüzde sekseni şehir ve kasabalarda yaşıyor. Saman bile ithal edilirse, çiftçilik ve hayvancılık bittiyse ilk önce gıda enflasyonu başlar. Tüketmeye devam ederek karşılanamayan ürünlerin ithalat hacminin artışı ile kurun artmasına katkıda bulunulur. Betona yatırım yapmaktan kurtulamayan ülke ekonomisinde dış pazara yönelik üretim yapamıyorsan ve ihracatta sınıfta kalıyorsan kurun artmasına daha da katkıda bulunursun. Böylece AR-GE araştırmalarından habersiz ülke ekonomisi de sınıfta kalır.
Ekonomisi dışa bağımlı olan, her ihtiyacını dışarıdan alan bir ülkeyle güç sahibi ülkeler istedikleri zaman oynarlar. Önce üretmeyi bileceksiniz ki paranız güçlü olsun. Üretime yönelik yatırım yok, doların piyasalarda bol olduğu zamanlarda aklımız, fikrimiz inşaat, rant, arabaydı, üretmeden bol keseden tüketimin sonuçları bunlar. ABD, dolarını piyasalardan yeni fed başkanıyla geri çekecek keşke parayı zamanında lüks yerine üretime yönelik yatırımlara harcamayı düşünebilseydik.
Şu an piyasadaki büyük yatırımcılar dolardaki iniş çıkışlardan para kazanıyorlar. Doları önce düşürtüyor sonra dolar almaya yükleniyor, bir gecede servetlerine servet katıyorlar. Dolar, Euro, Sterlinin son yıllarda bu kadar artması ülkemizin dış ülkelerdeki yatırımcıların eline bağlı kalması, ülkenin hiç üretim yapmadan vergi gelirleriyle devam etmesi, ithalatın ve özelleştirmelerin hızla çoğalması çalkalanmaların en büyük etkeni. Eskiden üretim toplumuyken şimdi tüketim toplumuna döndük. Yediğimiz ürünlerin neredeyse yüzde doksanına yakınını ithal ediyoruz, böyle devam edilirse bir yerde ekonomi patlar fikrimce. Ve fabrika ve üretimi olmayan ülkelerin işsizlik rakamları rekor düzeylerdedir her zaman.
Atatürk ilkelerine bağlı olunduğu zamanlarda Türkiye kendi kendini ürettiği her türlü gıda maddeleri ile besleyebilecek dünya çapında yedi ülkeden birisi idi. Para sanayiye, tarıma, üretime değilde taşa, toprağa yatırılmaya teşvik edilirse sonuç böyle olur.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder