İş Hayatı Öldürür Mü?


Sevmediğin bir işi yapıyorsan ve bulunduğun ortamda saçma sapan asalak tipler varsa evet iş hayatı öldürür.

İş yaşamı değil de çapsız, empati yoksunu, yalakalıkla yükselmiş yöneticiler öldürüyor en çok. Çekilmiyor bazı insanların kahrı, bu sıkıntıların içinden geçmiş insanların bana yapılanlar başkasına yapılmasın demeleri gerekiyor.

İş bulma stresi, iş buldun ya çıkarırlarsa stresi, mobbing derken stresten vücut çöküyor. Modern insanın kabusu zaten oku, sınav, iş ara, kpss vs. Çalışmak değil de bazen çalışamamak, iş bulamamak insanı öldürüyor.

Para kazanmak için çalışıyorsan ölümüne çalışıyorsun demektir. Heyecanla, zevkle işe gidiyorsan o iş ömrünü uzatır. Ama ne yazık ki, çalışanların yüzde doksanı ilk gruptalar.

İş hayatı insanlarda özel hayat bırakmadı. Zamanı bölmek lazım. Uyumaya, gezmeye, eğlenmeye, aileye de zaman ayırmak gerekiyor ama artık sadece çalışıp yoruluyoruz.

İşimize sadece çalışmak ve para kazanmak olarak bakarsak yanlış olur. Şart olan üretimdir, hem dünya dengesi, hem kişinin kendisini geliştirip bir üst seviyeyi hak ederek görebilmesi için.

Yaşamaya çalışmak için gelmedik, yaşamak için geldik. Daha geçenlerde öldü işçiler. Bir sistem kurulmuş sıfır adaleti olan. Psikolojisini bozup tamamen kapitalist yapıyor çalışanı.

İş verenler çalışanlarının fiziksel, ruhsal sağlığına saygı ve empati duymalı, kendilerine nasıl davranılmasını istiyorlarsa çalışanlarına da aynı şekilde davranmalıdırlar. Fazla para odaklı uzun çalışma saatleri, düşük ücretlendirme çalışanların psikolojileriyle birlikte fiziksel sağlıklarını da riske atmaktadır. Günde sekiz saat çalışmak, birkaç kez çay, kahve molası vermek motivasyonu ve üretimi yükseltir. Motive edilmiş çalışan verimli olur, sağlığı bozulmadığı için iş gücü kaybı yaşanmaz, bir şekilde ülkeye bile katkısı olur ki, devlet de hastane harcamalarını azaltır.

Çalışıyoruz hayat mücadelesi için ama hayat mücadelesinin üstesinden çoğu zaman gelemiyoruz. Her şeyin kolayına kaçıp kolaylaştırıcağız diye çözüm bulmak yerine beynimizi devre dışı bırakıyor iyice tembelleşiyoruz.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir