Hayat Çarkı Böyle İşliyor


01 - Fakir, çalışır.
02 - Zengin, sömürür.
03 - Asker, her ikisini de korur.
04 - Mükellef, üçü için de vergi öder.
05 - Serseri, dördünün adına istirahat eder.
06 - Ayyaş, beşi için içer.
07 - Bankacı, ilk altıyı dolandırır.
08 - Avukat, ilk yediyi kandırarak savunur.
09 - Hekim, sekizini de öldürür.
10 - Mezarcı, dokuzunu da gömer.
11 - Politikacı 10'ların sayesinde yaşar.
(Marcus Tullius Cicero)

Cehaletin salgın bir hastalık olduğu ülkelerde en karlı iş din üzerinden ticaret yapmaktır. Nasıl bir çağda yaşıyorsak bütün psikopatları bu çağ mı yetiştirmiş? Gelecekte dünya tarihinde bile ibretle bahsedilecek bir dönemi yaşayan talihsiz insanlarız bizler.

Mantık şu galiba. Nasılsa kıyamet kopacak Allah'a yardımcı olalım insanlığın çöküşünü hızlandıralım. Ama ne acayip bir çelişki ki Allah'ın ol demesi ile her şey olur diyenler, Allah'ın gücünü yetersiz görüyor ki, bunlar dinden çıkmış diyerek çok rahat Allah'ın yarattığı bir canlıyı öldürebiliyorlar. Asıl kıyamet dini kendi çıkarına göre yorumlamaktır. Yapacak bir işi kalmayan İslama sarılıp zamanında kendisinin yaptıklarını yapanları dinsiz ilan ediyorlar. Kıyamet İslamcıların sayesinde olacak gibi gözüküyor. Muhtemel kopacak kıyamette nükleerin rolü de vardır. Ve tekfirci (alt yapısı olmayıp biraz fıkıh, hadis bilgisi olanlar) İslamcılar da bu savaşın kıvılcımı olacaklardır.

Eşitliği çıkar uğruna harcadığımız zaman kendi eşitsizliğimizin girdabında ve mantıksızlık içerisinde kayboluruz. Yine üstümüze basarak istedikleri gibi yaşayacaklardır ama bunu iyi imkanlara sahipmişiz gibi gösterirlerse ortada sorun kalmaz diye düşüneceklerdir. Milleti oluşturan bireyler, cehaletten kurtulamaz, özgür, bilinçli, sorgulayan, araştıran vatandaş, yurttaş olamazsa vekilinin kölesi durumuna düşmesi doğaldır.

Öğrenim gayesi olmayan sadece yazılı yada sözlü sınav öncesinde kısaca özet geçen, sonrasında da yüksek bir not ortalaması beklerken yaklaşık sıfır çeken ezberci bir toplum olma yolunda azimle ilerlemekteyiz.

Her ile ve ilçeye eğitim kurumları ve üniversiteler kurmak ile olmuyor. İnsanında biraz olsun özveri, gayret ve hırsı olmalı bu konuda. Eğitim kurumlarımızda yaşanan disiplinsizliklerde cabası. Ben kendimi kurtarayım da, memleketin hali ne olursa olsun havasında herkes. Gelişmiş toplum eğitim seviyesi bize biraz uzak görünüyor.

Tarihten ders almadan kör, sağır olmak budur. Cehalet göbek bağı gibi bizi takip ediyor. Ne zaman hurafelerin peşinden gitmezsek cehaletten kurtuluruz. Bu sadece eğitim meselesi de değil, bu bir karakter, kimlik, benlik meselesi.

Söylemek kolay, unutmak zor, inanmak daha da zor. Sadece duygusuz yaşamak en kolayı. Her iki ayaklı düşünebilen canlıya insan demek gerçek insanlara haksızlık olur. Şu hayatta en zor şeydir insan kalabilmek. Yaratılmışların en üstünü insan kendisinden önce yaratılanlara bu üstünlüğünü merhamet olarak yansıtabildiği sürece üstün varlıktır. Yoksa her insan yaptıkları ile sınıfını belirler.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir