STAJYERE ÖDENMESİ GEREKEN MAAŞ
Haziran ayı ile birlikte başlayan yaz sezonu özellikle öğrenciler ve yeni mezun gençler için staj dönemi olarak da biliniyor. Eskiden getir-götür işlerinde kullanılan stajyerlerin artık yasal hakları mevcut. Her ay maaş ödenecek, sigortaları yaptırılacak ve mesleki eğitimlerinin dışındaki işlerde kullanılamayacaklar. İşyerleri için de belli şartlarda stajyer çalıştırma mecburiyeti bulunuyor. 3308 Sayılı Kanun’a göre 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler personel sayısının yüzde 5’inden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine staj yaptırmak zorundalar.
Staj üç çeşit yapılıyor bunlar;
1- Zorunlu staj - Meslek lisesi ve meslek yüksekokulu ile teknik eğitim fakültesi öğrencileri için geçerli. Burada sigortayı okul ödüyor. Ücreti ise işletmeler veriyor.
2- Okulun istediği staj - Meslek lisesi ve meslek yüksekokulu dışında kalan bölümlerin öğrencileri için bazen üniversiteler staj tavsiyesinde bulunuyor. Bu durumda okul sigortayı yaptırmak zorunda. Ücret zorunluluğu yok. İşletme isterse ödüyor.
3- İsteğe bağlı staj - Bazı öğrenciler yaz aylarında meslekleriyle ilgili firmalara gidip staj adı altında çalışıyorlar. Burada işletmeler bu tür çalışanlar için uzun vadeli sigorta yapmak ve en az asgari ücret kadar maaş vermek zorunda. Çünkü bu staj değil, normal çalışma statüsüne giriyor.
Stajyerlere ödenecek para asgari ücrete ve işyerindeki personel sayısına göre belirleniyor. 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde net asgari ücretin yüzde 30’undan, 20’den az personel çalıştıran işyerlerinde net asgari ücretin yüzde 15’inden az olmamak şartıyla maaş ödenmesi gerekiyor. Buna göre birinci bölümdeki stajyerlerin maaşı 390 liradan az olmamalı, ikinci bölümdekiler de ise en az 195 lira olması gerekiyor. Bunlar zorunlu ödemeler. İsterlerse işverenler bu rakamların üzerinde de ödeme yapabiliyorlar.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder