Yanlış Adres Bildirimine Para Cezası
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanuna göre, yerleşim yeri beyanlarının Adres Kayıt Sisteminde güncel olarak tutulması gerekmektedir ve Adres Kayıt Sisteminde kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile eşleştirilen tek bir yerleşim yeri adresi beyanında bulunmaları şarttır. Adres değişikliğini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan 480 lira idari para cezası 50 liraya indirilirken, adres değişikliği konusunda gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan 963 lira idari para cezası 1000 liraya yükseltildi.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 52. maddesinin üçüncü fıkrasına göre kurumlar, yürütecekleri iş ve işlemlerde Genel Müdürlükte tutulan adres bilgilerini esas alırlar. Milli Eğitim Bakanlığı okul kayıtlarında Adres Kayıt Sisteminde yer alan adres bilgilerini esas alır. Milli Eğitim Bakanlığının merkezi yerleştirme sisteminden memnun olmayan, çocuklarının farklı bir okula gitmesini isteyen ve adreslerini farklı göstererek istedikleri okula kayıt yaptırmak isteyen velilere, ağır para cezası uygulanacak. Çocuklarını daha kaliteli okullara kayıt ettirebilmek için sanal olarak adres kaydını değiştiren veliler, Nüfus Müdürlüğü tarafından sıkı takibe alındı. Yeni eğitim dönemi başlamadan, yanlış adresle okullara kayıt yaptıran veliler için cezai işlem uygulanacak. Nüfus Müdürlüğünün konu ile ilgili uyarı yazısı, Okul kaydı için başka adres beyan edenlere, araştırma sonucuna göre 1000 TL (öncesi 963 TL) idari para cezası uygulanacaktır. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılırsa indirim alabileceklerdir.
Kişiler ve adreslerinin sistemde kayıtlı olup olmadığı http://adres.nvi.gov.tr web adresinden sorgulayabilirler.
Memurlarının atama, okulların açılma ve kapanma dönemlerinde taşınmalar yoğunlaşıyor. Kişiler yeni adreslerini bildirmezlerse idari para cezası alıyorlar. Bu yüzden kişilerin yeni adreslerine taşındıktan sonra 20 günlük yasal sürede ikametgahlarını da taşımaları gerekiyor. Farklı bir şehre ikametini taşıyacak kişilerin öncelikle kayıtlı bulundukları muhtarlıktan NAKİL BELGESİ almaları gerekiyor. İkinci şart ise beyan edilen adresin ulusal adres veri tabanında yer alması. Kişilerin bilgi ve belge beyanında bulunmadığı belirlenirse, bilgi ve belgelerle savunması talep ediliyor. Nüfus Hizmetleri Kanununun 60. maddesi ile Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliğinin 29. maddesi gereğince mülki idari amirlerinin emri ile kolluk kuvvetlerince yapılan tahkikat neticesinde beyan ettikleri adreste bulunmayan kişilerin adresleri arşivlenmek üzere kapatılıp ve ilgili kanunun 68/C maddesi gereğince idari işlem başlatılıyor.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder