Bor Ve Lityum



'Türkiye ile gelecekte birçok şeyi yapmayı sabırsızlıkla planlıyorum.' Elon Musk

Hazine sandığını buldu. Anahtarı arıyor. Türkiye bor madeni atığı ile lityum pil yaptı. Dünyadaki en büyük bor madeni rezervi ise Türkiye'de. Elektrikli araçlarda kullanılmak üzere üretilecek piller için bol hammadde var. Daha çok bununla ilgileniyor.

Dünyada ilk defa bor atığından elde edilen lityum bataryaların yüksek akım testinden başarıyla geçtiğini ve sene sonunda piyasada olacağını öğrenince roketleri için dört dönüyor. Ucuz pil alacak.

Elektrikli araçların can damarı ve geleceğin yakıtı olan bataryaların ham maddesi lityum rezervi Türkiye'de çok yüksek, haliyle Tesla'nın sahibide kokuyu aldı. Lityum bor madeninden elde ediliyor. Aspilsan Enerji tarafından Kayseri'de kurulan lityum iyon pil fabrikası nisan 2022'de seri üretime geçecek. Bu pil teknolojisini bor ile güçlendirecek. Kokuyu biz götürdük desek daha doğru olur.

Bor minareleri içinde bulunan bir elementin peşinde. Bu elementin madeni sadece Türkiye'de bulundu. 2023 yılında özel bir proje üzerinde çalışacağı söyleniyor. Türkiye'ye yakınlığı bundan.

Yeraltı zenginliklerimizin hala farkında değiliz. Başta bor ve toryum olmak üzere önemli rezervlere sahibiz. Ancak bunların işlenmesi için henüz tesisler yok. Anlamak çok zor, petroldan kat kat değerli bu madenlerin işlenip kullanım alanlarını yaygınlaştırmak yerine siyasi çekişmelerle uğraşıyoruz. Elon Musk boş durmuyor. Yatırım ayağına film çeviriyor. Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez misali yalandan fabrikalar kurar, birkaç bin istihdam sağlar. Bizde bunca zenginliğin içinde kullanamıyor olmanın dayanılmaz çaresizliği içinde yaşamaya devam edelim. Bill Gates'de hektar hektar arazi toplasın. Ya tarımla ilgili film peşindedir ya da aldığı arazilerin altında Bizans hazineleri vardır.

Bayram değil seyran değil Elon Musk niye bizi öpmek istiyor? Çıkarı olmasa asla böyle bir seye kalkışmaz. Türkiye'yi satın alacak ve kendi üssü haline getirecek.

Bill Gates yetmedi arkasından Jeff Bezos o da yetmedi ardından Elon Musk arka arkaya geliyorlar. Bayram değil seyran değil bunlar mahşerin üç atlısı. Küresel sermayenin tetikçisi olan bu insanlar dünyanın başına tehlikeli işler açıyor ve açmaya devam edecekler.

Elon Musk ve Bill Gates Türkiye'ye gözlerini dikmiş durumdalar, bunlardan şimdiye kadar hiç hayır gelmemiş, gelmezde. Topraklarımıza ve maden yataklarımıza sahip çıkmamız lazım.

Çok söz var söyleyenecek ama anlayan yok.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir