Saygı Her Şeyin Anahtarıdır
Saygı sevginin başlangıcıdır. Saygı, sevgi, hoşgörü insanların birbirine verdiği değerdir. Saygı beraberliğin, düzenin, iletişimin anahtarıdır.
Saygı, insanın kendisini ve konumunu bilmesidir, yaptığı davranışların hoşnutluk uyandırması, karşıdan takdir görmesidir.
Saygı, herkesin herkesten beklediği ama kimsenin yapmak istemediği şeydir.
Saygı, düşünerek konuşmak, öfke anında sabredip duraksamak, karşındakinin her zaman senden çok farklı olduğunu unutmadan davranmaya çalışmaktır.
Saygı zorunlu, sevgi opsiyonel. Ortadoğu coğrafyasının asla kavrayıp içselleştiremeyeceği bir kelimedir.
Yaşından veya statüsünden değil, var oluşundan dolayı canlıyı hiç yerine koymamak ona değer vermektir.
Basit nüanslardır ama gönül yapar bilene, anlayana.
Saygı yoksa sevgi hiçtir. Saygılı insanların olduğu toplumlarda insanlar mutludur. Yediden yetmişe güler yüzlüdür.
Karşıdaki kişinin hal ve hareketlerini anlamak ve onun düşüncelerine hürmet göstermektir.
Saygı, karşıdaki kişiye verdiğin değerdir, gösterdiğin sevgidir, onu anladığın, onunda seni anladığı, düşüncelerine, duygu ve hislerine verdiğiniz değerdir. Saygı olduğu zaman sevgi de, hoşgörü de, mutlulukta olur.
Kendinize nasıl davranılmasını istiyorsanız karşınızdaki kişiye o şekilde davranmanız saygıdır. Bunu yapamıyorsanız önce kendinize sonra başkalarına saygılı değilsiniz demektir.
Saygı, insanları olduğu gibi kabul etmek, onların varlığından rahatsız olmamak, yaratılışında kusur görmemektir. Yaratandan dolayı yaratılanı sevmek demektir.
Sevgi mecburiyet değildir ama saygı mecburiyettendir. Aynı zamanda saygı beklenilmez kazanılır bunu da unutmamak gerekir.
Saygı ülkemizde insanların birbirine nadir gösterdiği bir davranıştır. Şimdilerde sadece parası olana saygı gösteriliyor.
Büyüklere, yaşlılara, tecrübeli ve bilgili kabul edilen kişilere, kutsal bilinen kimselere sevgi ve çekinmeyle karışık bağlılık duygusudur. Olumlu bir duygu ve eylemdir. İyi veya değerli nitelikler için bir hayranlık duygusu taşır.
Saygı insan ilişkilerindeki değer göstergesidir. Saygı gösterdiğin kişilerde size geri dönüşü olursa daha güzel hale gelir. Aile içinde, arkadaşlıklarda saygı düşüncelere önem vermeye yön verir.
Sevgiyle toprağa atılan tohumlar çiçek açar. Saygı insanların birbirine duyduğu değer duygusudur. Çiçeğe değer duygusunu veren saksıdır, çiçekler ihmal edilerek sevgisiz ortamda bakımsız kalır ve solmaya başlarsa saksı da çatlamıştır. Saygı insanların birbirine verdiği hürmet, sevgi, değer duygusudur. Saygının olduğu yerde sevgi de kendiliğinden gelecektir.
Her şeyin başı saygıdır, saygı olmadan sevgi olmaz, sevgi olmazsa hoşgörü olmaz, onun için önce kendine saygı ondan sonra çevrendeki her şeye saygı.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder