Doğum ve askerlik borçlanması, işgücü kaybında emeklilik, GSS, Rapor parası ödemeleri


Doğum borçlanması erken emekli yapmaz sadece prim sayısını artırır. Ayrıca doğum borçlanması yapılabilmesi için doğumların 2000’den sonra olması ve çocuğun/çocukların doğum tarihlerinden sonraki iki yıl içerisinde de sigorta priminin ödenmemiş olması gerekir.

Erkekler için askerlik borçlanmasında ise; 250 gün askerlik borçlanması bir yıl erken emekli eder.

Raporunuz onaylanırsa emekli olabilirsiniz; 5510 sayılı kanuna göre 4/C’li olan memurlardan, çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede yani en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı olması halinde hastalığı veya rahatsızlığı bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayanlar, 15 yıl sigorta ve 3960 gün prim şartına tabidir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı’na emekli olmak için başvuru yapabilirler. SGK Sağlık Kurulu işe başlamadan malul olduğunuza karar verirse emekli olabilirsiniz.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeyen yaklaşık 3 milyon kişi ile tek prim sistemine geçilecek ve ödenen tutarlar düşecek. Şu anda 65, 195 ve 395 lira GSS primi ödüyorlar. Tek prim tutarı 65 liranın altında olacak ve bu durum 2 milyon 900 bini aşkın insanı ilgilendiriyor. Ayrıca da 25 yaş altı 3.7 milyon kişinin GSS borçları silindi.

2016 Asgari Ücretlinin Bir Günlük Rapor Parası Tutarı; Ayakta istirahatler de günlük ortalama brüt ücretin 2/3’ü. Yatarak istirahatler de ise günlük ortalama ücretin 1/2’si bir günlük rapor parası olarak ödenmektedir. Ayakta tedaviler için 2016 yılında asgari ücretliye ödenen bir günlük geçici iş göremezlik ödemesi/rapor parası 36,60 TL. Yatarak tedaviler için 2016 yılında asgari ücretliye ödenen bir günlük geçici iş göremezlik ödemesi/rapor parası 27,45 TL dir.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta