Esnaflar da işsizlik maaşı alabilecekler



Esnaflar herhangi bir durumdan ötürü dükkanını kapatınca açıkta kalıyorlar ve bu son yıllar da sıkça olmaya başladı. Bundan dolayı da dükkanı kapanan esnaf ve sanatkara yeni bir iş kurana kadar yada iş bulana kadar bir süre ödenek verilmesi gündeme geldi. İşçiye işsiz kaldığında gerekli şartları taşıması halinde maaş ödenir. Ödeme İşsizlik Sigortası Fonundan yapılır. Benzer fon sisteminin esnaf için de kurulması düşünülüyor. Böylece dükkanını kapatan esnafa 1300 liraya varan ödeme yapılacak yani işsizlik maaşı verilecek.

İşsiz kalan işçiye belli şartlar da çalışmadığı dönem de geçimine katkı sağlamak için 659 lira ile 1318 lira arasında değişen tutarlarda İŞSİZLİK PARASI ödenir. İşsizlik parası devletin kasasından çıkmıyor, İşsizlik sigortası Fonundan karşılanıyor. Yani daha önce zaten işçiden alınarak (bordrolarınızı incelerseniz göreceksiniz) bir havuz da toplanan paradan ödeniyor. 10 aya kadar ödenen bu maaş yetmese de yeni bir iş bulana kadar işçi için önemli bir güvence oluyor.

Esnafların talebi üzerine harekete geçen Maliye ve Çalışma Bakanlıkları farklı seçenekleri değerlendiriyorlar. Buna göre, esnafın ödediği BAĞKUR, SİGORTA PRİMİnden yüzde iki işsizlik sigortası primi kesilecek. Devlet de buna belli oranda katkı sağlayacak. Normal de işsizlik sigortası için SSK’lı bir çalışanın aylık brüt kazancı üzerinden yüzde bir, işveren yüzde iki, devlet de yüzde bir oranında prim ödüyor.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Hayat Kişiye Özeldir

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta