İnsan kendini unutmak için sever!


Aşık olduğunu söyleyen bir arkadaşım demişti ki, insan kendini unutmak için sever ve aşık olur. Yunan Mitolojisindeki inanca göre Zeus lanetlemiştir insanı ve bu yüzden insanlar arar yıllarca diğer yarılarını. Aşk her insanda vardır, diğer yarımızı arar, iki kişiden bir kişi yapmaya çalışırız. Her birimiz bir bütün insanın eşleşen yarılarıyız ve her birimiz bize uyacak o diğer yarımızın arayışı içindeyiz. Sevgi insanlığın ortak lisanıdır, kendimizi unutup biz olabilmemizi sağlayan tek dildir, her insanın sevmeye de, sevilmeye de ihtiyacı var. Bazen sevilmek için değil sevdiği için sever, sevgisini hak edecek birini de seçemez. Hayatta bazı şeyler sebepsiz oluyor, sevmekte öyle hiç fark etmeden bir bakarsın sevmişsin.

Genellikle eksikliğini hissettiği şeylere sahip kişilere aşık olur insanlar farkında bile olmadan. Korkak bir erkek cesur bir kadına, suskun ve çevresi olmayan birisi sosyal ve konuşmasını bilen birisine aşık olabilir. Çok istediği şeye gerçekten sahip olduğunda artık sevdiği kişiye ihtiyacı olmadığını veya sevmediğini düşünür. Parası için evlenen insan artık paraya sahip biri olduğu için sevgisi kaybolabilir, zamanla kendisini geliştiren ve sosyal çevre edinen kişi sosyal olmanın çokta büyütülecek bir şey olmadığını görerek sevdiği kişiye ilgisi azalabilir. İnsan mutlaka bir şeyi sevecekse karşısındaki insanın kendisini sevişini sevmeli, ne onun eksikliğini bir başkasında giderebilir ne de onun sevgisine artık sahibim deyip onu bırakabilir.

İnsanlar bazen gözlerini açmak istemezler uyuşturucu almak gibidir bu yaptıkları, kandırılmaya ihtiyaç duyarlar. Oysa hata bir ve iki olduğunda üçüncüsü seçimdir artık, özellikle bu hatayı yapan kişinin hala yanındaysa davranışlarının sonuçlarını üstlenmeli. Hayattan ne bekliyorsun? diye sorulduğunda verecek cevabı yoksa nasıl yaşaması gerektiğine dair de bir fikri olmaz.

Temelimiz sevgi önce kendimizi sevmeliyiz ki başkalarını da sevebilelim. Sevemeyen insanların gittikçe çoğaldığı dünyamızda neler oluyor görüyoruz. İnsanlar da yanlış olan şeyler bir yerde sevgiyle ilgilidir. Sevmeyi, sevilmeyi becerememiş, varlığını paylaşmayı başaramamıştır. Alkışladığı şey alkışlayanın doğrusudur. Her insanın doğrusu ve yanlışı farklıdır. Alınan kararlar, benimsenen kurallar vardır, bunlar kişiliği ve davranışı şekillendirir. Bazen insan yanlışları seçer, yanlışı sever yada bu bir mecburiyettir, hayat şartları ve insan ilişkilerine göre şekillenir soyut ve somut olan her şey.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir