Düşünmek Tehlikelidir


Doğru düşünceleri bozuk düzende hayata geçiremezsiniz. Ne değiştirebiliyor ne de olacaklara engel olabiliyoruz, çaresiz bütün rolleri kabulleniyoruz.

Bazen düşündüğünüz şeyleri eyleme geçirmek istediğinizde başkaları tarafından yok olma ihtimaliniz artar. İnsanların şahsi akıllarını bir kenara itip basitçe koyunlaşıp sürüyü takip etmeleri istenir.

Fazla düşündüğümde birilerinin bundan rahatsız olup yok etme eğiliminde bulundukları kanısına vardım. Yani düşüncemden, düşüncelerimizden bile rahatsız olanlar var.

Ne kadar çok şey bilirseniz başınız öne eğilir, her lafa, her konuya atlamadığınızı fark eder ve daha çok dinlemek için fırsat kollarsınız. Bilmek güç demektir. Etrafı, dünyayı, dünya dışı olup biten her şeyi bilmeye çalışmak, evrensel olmak bir güçtür.

Koyun yaprak yer ve süt verir. Mantık dediğimiz şeyde böyle oluşur. Bir düşüncenin mantıklı kategorisine girmesi için o zamana dek herkesin bilim dahilinde deneyip gözlemlediği ve kabul ettiği türden olması gerekir. Bilgi bu yüzden kümülatiftir. Herkes ile bilgi alış verişi yapıp bilgi depolar ve doğruyu bulursun. Yani akıl akıldan beslenir denebilir. Küçük bir çocuk çevresindeki akıllardan beslenip, büyüyüp onlardan daha büyük olabilir.

Bugünün sorunlarının temel kaynağı genellikle geçmişe dayalı, geçmiş ayağımıza dolanmış zehirli bir sarmaşık gibi. Çatışmalarda en sık yapılan hata yaşanan andaki sorun yerine, sürekli geçmişe odaklanmaktır. Konuyla ilgili olsun yada olmasın karşı tarafı sürekli geçmişte yaptıklarıyla suçlamak çözümsüzlüğe savrulmanın nedenlerinden birisidir. Bunun önüne geçebilmek ise fikrimce sorunların üstünü örtmeden, ötelemeden, ertelemeden konuşabilmek ve tartışabilmekle ilgilidir.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir