Teoloji Mi Felsefeyi Kapsar? Felsefe Mi Teolojiyi?
Felsefe bir bilim değildir, bütün bilim dallarına su taşıyan devasa bir nehirdir. Teoloji'ye din bilimi veya ilahiyat diyebiliriz.
Basit bir denklem ile felsefe ve teolojiyi sorgulayanlar ile sorgulamadan inananlar olarak özetleyebiliriz.
Dinde kalıplaşmış şartlar vardır, felsefe sorgular ve kalıpların dışına çıkar. İnancı zedelememek adına dinin felsefeyi engellemeye çalışmasıda normal.
Herkes felsefeyi uygulayamaz. Birçok görünen, bilinenin, üstüne görünmeyen, bilinmeyenlerin de hesabını yapmaktır felsefe, oku öğren der dini temsil etmeye çalışanlar da bu yüzden felsefeyi engeller.
Felsefe bilim dalı değildir. Din felsefesi de bilim dalı değildir. Teoloji diye bir şey sonradan uydurulan bir kavramdır. Eğer din bilim olsaydı amacından sapardı. Kanıt inancı öldürür, inanç gönülden bağlılık ile olur. Bilim ise somut olgular ile çalışır. Teoloji felsefenin konusudur ama sadece konuştuğu ve soru sorduğu bir alandır.
Aslında din felsefesiyi de kapsayan geniş bir yelpazedir (olması gereken). Din sorgulatmaz diyenler, dini sorgulamayanların referansı ile yanlış düşünürler. Bu onların eksikliğidir, inanç anlayışı yanlış tanımlanmakta hakikat arayışı gerçek inancın verdiği güç ile anlam arayışı isteği fazlasıyla yol katettirici ufuklar açmaktadır.
Felsefenin laboratuvarı yoktur, sebepleri ve nedenleri sorgular. Tamamen düşünerek sonuç çıkartma işidir. Dini felsefe ise gelmiş kurallara düşünce uydurma biçimidir. Aslında teoloji bir dine bağlı kalmaksızın yaratıcının varlığını kabul ederek düşünmeye engel koyar. Yani yaratıcı vardır der ve ispata çalışır. Felsefe ise tam aksine varsa neden var yada neden yaratıldı der. Fikrimce felsefenin dine uydurulmuş halidir Teoloji.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder