Kara Delik Fotoğraflandı


Gelişmiş insan medeniyetleri uzayda imkansızı başarıp kara deliğin fotoğrafını çektiler. Dünya uzay çağını yaşarken bizler maymunlar cehennemini filmini yaşıyoruz sanki.

Ömrünü karadelikler ve evreni anlamaya adamış Stephen Hawking'i haklı çıkaracak bir devrim bu fotoğraf. Bu fotoğraf ile evrenin karadelikten oluştuğu teorisi de güçleniyor. Evrenin oluşumu, sonunun nasıl olacağı gibi soruları bulmak için çabaladığımız bu dünyada büyük bir devrim.

Bu fotoğraf öldükten sonra başka bir bedene geçiş var, ruhlar farklı bedenlerde varlığını sürdürecek düşüncesini savunan insanlar için ve Tanrı'nın var olduğuna inanan insanlar içinde önemli. Tanrı evreni nasıl yarattı sorusunun cevabını arıyorlar. CERN'de yapılan deney de aynı sorunun cevabını arıyor. Karadelikleri Stephen Hawking kağıt üzerinde matematiksel olarak ispatlamıştı. Fotoğraf kağıt üzerindeki matematiksel denklemin gerçek olduğunu gösteriyor.

Işık yılı ışığın bir yılda katettiği mesafedir. Yani 52 milyon ışık yılı uzaktaki bir karadeliğe baktığında onun görüntüsü o mesafeyi 52 milyon yılda kat edeceği için 52 milyon yıl önceki ışık bize anca ulaşır. Bu da 52 milyon yıl önceki halini görebiliriz demek. Yani bu karadelik şu an var olmayabilir. İşte zamanda yolculuk. Teorik olarak o karadeliğin ötesinde yaklaşık 65 milyon ışık yılı uzaklıkta bir yerden dünyaya baksan dinozorları bile görebilirsin. Ama pratikte mümkün değil. Evren çok kaotik bir yer gerçekten. Aynı güneşin sekiz dakika önceki görüntüsünü gördüğümüz gibi.

Karadelikte sonsuz yer çekimi var, yer çekimi zamanı etkilediği için karadeliğin 52 milyon yıl önceki halini göremeyiz. Teoride bu imkansız değil mi? Yani o zamanda yolculuk kavramı karadelikte geçerli değil. Karadeliğin ölümcül kütle çekiminden ötürü zaman neredeyse durma noktasına geliyor, zamanın da göreceli bir kavram olduğunu düşünürsek geçen süre sadece bize milyon yıl.

Bizi maymundan önde tutan %1 farklı DNA dizilimi ama aramızda dünyalar kadar fark var. Ya bizimde önümüzde farklı bir yaşam türü varsa?

Galaksi boyutlarındaki kuasarları görse ödü patlayacak, evrende bir bezelye tanesi kadar yer kaplayan insanda ben büyüğüm diyor.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir