Zincirlerini Seven Köleler

Geçmişin de geleceği aramak, geleceğin de geçmişi yaşatmak bu gün için linçtir. Kader insanların kendi yönlendirdiği gibi gider. İnsanı insan yapan şey, hatalarından edindiği tecrübeleri ve kendine özgü kişiliğidir. Cennette, cehennem de içimizdedir. Sevgi, huzur, mutluluk maddeye bağlı değil maddesel görünsek de ruhaniyiz. O ruh ezelden beri özgür. Ördüğümüz duvarlarımız ve kendimizi zorunlu kıldığımız kalıplarımızla, o önüne geçemediğimiz keşkelerimizle bazen çok şey kaybediyoruz. En önemlisi de geri gelmeyecek dakikalarımızı, en güzel anlarımızı yok yere yitiriyoruz. Kader dediğimiz şey aslında kendi tercihlerimiz mi yoksa tercihlerimiz zaten kaderimiz mi? Konuyla ilgili Kızılderililerin şu sözü manidar. Biz büyük ruhun aramızdaki meselelere karışmadığını çoktan öğrendik. O yüzden kendi sorunlarımızı kendimiz hallediyor, kendi yolumuzu kendimiz çiziyor, ona da verdiği her şey için şükürler ediyoruz.

Özgür irade yaratanın bize verdiği en güzel şeydir. Ama anneni, babanı, zekanı genlerini, yeteneklerini, ülkeni, cinsiyetini, doğduğun, büyüdüğün şehri seçemiyorsun. Seçemeyince de yaşam da yanlışlıklar yapmak normal gibi geliyor bana. Kimi olaylar bizim seçimimizle olur, kimi olaylar bize rağmen olur. Örneğin bir balkonunuz da oturuyorsunuz ve tam karşı da bir yol var, o yol üzerinde bir arabanın hızla ilerlediğini görüyorsunuz ve yolun karşısında da freni patlamış bir kamyonun geldiğini görüyorsunuz ve bir kaç saniye sonra kaza olacağını biliyorsunuz. Bu kazanın olacağını biliyor olmanız o kazayı sizin yaptırdığınız anlamına gelmez. Sadece olacakları bilirsiniz ve bunu değiştirmezsiniz. Kader dediğimiz şeyde bunun gibidir, önceden belirli olması bunun sizin seçiminiz olduğu anlamına gelmez.

Neye ne tepki vereceğimizi hesaplar beyin. Karşımızdaki konuşurken, bir hesap yaparken, bir olay başlangıcını fark ettiğimizde, olayın sonuçlandığı kısımda tepkisini çoktan hazırlamış akıl, farkındalık oluştuğunda ise olay yön değiştirir. Aynı olayın olması aynı sonucu vermez bu yüzden her zaman. İnsan belleğinin kuklasıdır. Her şeyi reddedebilir ama zihninin yarattıklarını asla. İlişkisin de kendi yanılma payını saklı tutar.

HÜLYA ÇAKICI 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir