Anne Olmak


Anne ve kadın olmak ayrı şeyler. Her anne kadın olabilir ama her kadın anne olamaz. Bu her insan mevki sahibi olabilir ama adam olamaz gibi bir şey. 

Annelerin en büyük özelliği kendilerini bilen mert ve karakterli olmalarıdır. Artık günümüzde anne diyebileceğimiz kadın sayısı da çok az.

Annelik bencillik değildir, çocuğunun öncelikli olmasıdır. Özel ve kutsal bir durumdur anne olmak. Kadın olmakta çok özel bir meziyettir, bazı kadınlar bunun farkında değiller ne yazık ki. Tıpkı bazı erkeklerin de adam olamadığı gibi.

Anne olmak kendinden vazgeçmek, rağmen sevgisiyle sevmektir. Göbek bağı kesilen ancak yürek bağı kesilmeyen parça demektir. Sağlığından, uykundan, hayatından vazgeçebileceğin tek şeydir. Annelik tek kelime ile koşulsuz ve karşılıksız sevgidir. 

Büyüdüğü zaman senin onun için katlandığın her zorluğa ifadesi yapmasaydın diyecek olduğunu bilmene rağmen vazgeçemediğindir. Ciddi anlamda onun karnı doymadan kendi karnını doyuramadığındır. Yemeyip yedirdiğin, giymeyip giydirdiğindir. En güzel tarafı ise bunları bilerek, isteyerek, severek yapmaktır. Evlat kaç yaşına gelirse gelirse gelsin anne gözünde hep çocuktur.

İyi bir kadın iyi bir anne de olur, belki mükemmel olamaz ama çocuğu için yapmayacağı şey yoktur, sevgisi ve korumacılığı her şeyden kendisinden bile üstün gelir, anne çocuğunun sıkıntısına çözüm bulamazsa üzüntüsünü tüm hücrelerinde hisseden varlıktır.

Çocukları için yedi cihana meydan okumak, onlar için kadın olmayı unutup bir aslana dönüşmek, canını ortaya koymak demektir, anne demek evladı mutluysa dünyanın en mutlu insanı olmaktır. 

Bazı şeyler anlatılmaz yaşanır, işte annelikte böyle bir şeydir, istisnalar hariç. Bütün anneler çocuklarını büyütürken kendi hayatlarından vazgeçerler. Her şeyden önce bilinçli ve eğitimli bir birey olmak, sonra insan olduğumuzu hatırlayıp merhamet duygusuna sadık olmak ve sonra da anne olmak gerekir ama bizim toplumumuzda herkes anne oluyor. Hamileyken çocuğu için birçok hazırlık yapıyor, yapmadığı hazırlık ise hayata bir çocuk getirirken bu çocuğa nasıl davranılır, onu nasıl doğru bir insan olarak yetiştiririmin hazırlığı oluyor. Toplumlardaki bütün insanları anneler doğuruyor, anneler çocuklarını doğru şekilde ve sağlıklı bir ortamda büyütmezlerse, onlarda kendi çocuklarını doğru yetiştiremiyor ve böylece kısır bir döngü ile sağlıksız toplumlar oluşuyor. 

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir