Narsistlerin bir amacı var mı?
Ego kontrolden çıkmışsa bireyin bireye yardımı pek kolay değil, hayat denen büyük öğretmen ona her şeyi öğretecektir.
Narsistin ben demekten başka amacı yoktur. Uzun yıllar bir narsistle çalıştım. Tek amaçları büyüklük taslamak, haklı olmak, üstünlük sağlamak, etrafa hava atmaktır, gerçekte ise zavallı ve aciz insanlardır. İçlerindeki boşluğun görülmesine tahammülleri yoktur. Çok ciddi egosal çatlakları vardır. Öz güven şovu yaparlar. Hep ilgi, iltifat ve kompliman bekler, ezerek ezikliklerini gizlemek isterler. Sadece kendilerini sevip, kendilerine taparlar. Bu insanları kendileriyle başbaşa bırakarak en derin hiçliği yaşatmak lazım. Hiç kimse egosunu şişirsin, hava atsın diye bir başkasını çekmeye mecbur değildir.
Narsistlere anlayabilecekleri dilden anlatmak gerek, kimse kendisini bulunmaz hint kumaşı sanmasın. Saygıyı hak etmez, sevgiden söz etmezler. Asla değişmezler değişir gibi görünür saman altından su yürütürler. Onların gerçek yüzünü anladığınızda ise sizden kötüsü yoktur.
Narsist bir kişilik kendi duygularını iç yaşamına göre ele alır. Öncelikle egosu gelir ve hiçbir konuda tatmin olamazlar. Her insanda birazda olsa narsizim yani kendini beğenmişlik vardır, ileri gitmediği sürece kişilik bozukluğu değildir. Hırslı olmalı ama dengeyi bulamamak konusunda ipin ucunu da kaçırmamalı.
Narsistlerin içinde sevgi ve saygı yerine nefret ve öfke büyür. Ömürleri boyunca birçok sorun, başarısızlık, takıntı ve sıkıntılarının kökeninde ne yattığını bilmeden yaşarlar.
Narsistlerin amacı ego yapmak, karşındakine üstünlük sağlamak, kendileriyle övünmek, sürekli haklı olmak. Bir nevi kişilik bozukluğu, psikolojik rahatsızlıktır. Toplum içinde sevilmezler, yanlarında ve etraflarında kimse yoktur.
Bencil insanlardır, her şeyi ben bilirim, ben yaparım, benim dediğim olur, benim sözüm geçer, zirvede hep ben olmalıyım. Onlara göre kendileri asla hata yapmazlar karşı taraf hep hatalı ve suçludur.
Narsist sağlıklı bir yapı değil, kibir boyutlarını aştığı zaman ciddi bir hastalık, bir kişilik bozukluğu, kendini aşırı beğenme, kendini üstün görme, başkalarına değer vermemek gibi psikolojik vaka olarak görülmeli.
Suçlu olandan çok suçluyu bile isteye savunandan kaç. Menfaat için suça sessiz kalan kadar aşalığı yoktur. Haksız güçlü olunca haklı suçlu olurmuş. Narsistlerin hep başkalarını suçlayacak bir mazeretleri vardır.
İnsanın en büyük sorunudur kendini önemli sanmak. Narsist bir kişiliği tartışmayarak yenebilirsiniz. Düello isterler hep asla düelloya dayanamazlar. Arayıp bulamadıkları şey tartışmak ve tartışmada galip gelmektir. Onlara kimsenin vazgeçilmez olmadığını hatırlatmak gerekir.
Mutsuz ederek mutlu olan, enerji sömürerek mutlu olan narsist kişilik. Her şeyin olumsuzunu yapar, hiç yoktan huzursuzluk çıkartır.
Narsist insan ile şeytan arasında sadece boyut farkı vardır. Yanlarında olduğunuz sürece tüm enerjilerini sizden çekecek sizin hayatınızı zindana çevireceklerdir. Çok mütevazi olmayın yoksa sizi ezik görürler. Aksine daha kararlı, kuralcı, otoriter konuşma ve bakışlarla birlikte beden diliyle karşılık vermeli ve hayır demesini bilmelisiniz. Size zarar verecek diye düşünmeyin bu tipler zarar veremezler, sadece bağırarak tehditkar konuşur ve bastırmaya çalışırlar. Onun gibi davranmaya başlayın. Aynalama sistemi.
Tam bir manipülasyon ustasıdırlar, aklınızla algılarınızla oynarlar. Çünkü bunlar bundan beslenirler. Bunu da çok kurnazca yaparlar, sonra da bir şey olmamış gibi etraflarını suçlarlar. Duygularınızı göstermeyin negatif veya pozitif fark etmez bundan besleniyorlar.
Onlar aşağılanmaktan utanmazlar, çıkarı olan insanların yanında bit gibi ezilmeyi de rol yapmayı da iyi bilirler. Onlar bildiğini yapıyorlar kırıp döküyorlar. Biz de bildiğimizi yapıyoruz iyi kalmaya devam ediyoruz.
Düzgün bir hayatı olan hiç kimse bir başkasının hayatına gözlerini dikmez, bir başkasının hayatına karışmaz. Nefesimizi tüketip bir şey demek bile gereksiz. Fazla takılmaya gerek yok. En iyisi görmezden gelmek.
Düşüncen kirli, bakışın bozuksa gördüğün her şey kirli, baktığın herkes kötüdür. İnsan insanı kendisi gibi tanımlar.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder