Pozitif Algı Negatif Algı
Bakışlar, duruşlar, ciddiye almayışlar, yok sayışlar deli dediğimiz insanı bile etkiliyor yanlız kaldığını ve kimse tarafından anlaşılmadığını hissettiriyorsa herkes tarafından anlaşılan, sevilen, sayılan insanda yalnızlık hissi, kibir var mıdır acaba? Birinin gözünde tek olmak çabasını veren insan ne kadar akıllıdır. Alışılmıştan farklı hareket eden birisi deliyse, birileri onun delirmesine sebep olduysa, delirtenden mi korkmalıyız yoksa delirenden mi? Olumsuzluklar kaldıramadığımız, üstesinden gelemediğimiz kötü olaylar içimizdeki canavarı uyandırıyorsa her birimizin delirmesi an meselesidir. Kimi çaresizlikten delirir, kimi yokluktan, kimi her seferinde tek olmayım diye düşünmekten, kimi sırtından hançerlenmekten, kimi kendi hatalarından, kimi cehaletten, kimi kendini ifade edememekten, kimi olaylardan etkilenir. Psikolojimizin psikolojisi bozuldu bozulacak.
İnsanlık lehine iyiye eğilim gösteren, nitelikli bir topluma uyum normallikten ziyade olağan ve olması gerekli bir durumdur. Kötüye eğilimli, niteliksiz bir topluma uyum ise uyum olarak nitelendirilemez. Sadece fiziksel değil ruhsal bozulmalar da salgından daha bulaşıcıdır. Bununla mücadele için tek antikor ise nitelikli işleyen bir beyin ve vicdandır. O yoksa kötü bir topluma uyum süreci manyetik bir alan oluşturarak kötülüğün kucağımızda patlamasına neden olur.
Toplum kurallarına uymak, trafik kurallarına uymak vs. bunlar gereklidir, ahlak kurallarına uymak gereklidir ama düşünsel kurallara uymak, bilimsel kurallara uymak isteğe bağlıdır. En sondakiler netliği olmayan, doğruluğu ispatlanmayan verilerdir. Genel olarak toplum bir fikri, bir ideolojiyi savunuyorsa ve bu da doğru olmayan bir yol ise arkasında durmak aptallıktır. Bunu toplumun çoğunluğu savunsa bile.
Topluma uyum sağlama adına uğraş özgüven eksikliği ve psikolojik bir rahatsızlıktır. Size yanlış gelen bazı durumlar toplum tarafından revaçtaysa ve sizde bu yanlışı kabul ederek sineye çekip uyum sağlayayım derseniz öncelikle kendi doğrularınızla ve vicdanınızla karşı karşıya gelir ve çatışırsınız. Sonrasında ise toplum tarafından rağbet edilen o yanlışlar artık sizin doğrunuz olacak, nesil günden güne bozulacak, artık sürü psikolojisi ile ne tarafa güdüyorlarsa o tarafa savrulacaktır. Ayrıca aklını kullanan, sorgulayan bir insan topluma uyum adına kendi doğrularından vazgeçmez, duygularıyla hareket eden bir insan ise topluma uyum sağlama adına hata yapabilir.
Toplum çoğunlukla doğru olanı yapmıyor. Bugün herkes şiddeti savunuyor, bu durumda ben de mi şiddeti savunmalıyım? Hayır. İnsanın kişisel bir çizgisi olmalı, taviz vermeden uyduğu.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder