Devir Döndü



Kim kimi kıskanıyordu, kafam karıştı. Hepsi birden kıskanmıyor muydu? Ben
mi karıştırdım?

Almanya bizi kıskanıyor. Bosch, Audi, Mercedes, Opel, Wolswagen, Siemens kıskanıyor. Nasıl bu palavraya düştük yıllardır çıkamıyoruz. Şu lafın patenti kim gerçekten çok merak ediyorum. Almanya halkına bizden daha sosyal bir hayat sunuyor. Opel senin neyini kıskanacak? Mercedes senin neyini kıskanacak? Yedi yıl önce bir leva otuzbeş kuruş olan Bulgaristan levası bile paramıza level atlamış. Edirne'yi paralarıyla yağmaladılar. Bizde bol bol palavra okuyalım. Alman hükumetinin yerinde olsaydım Türkiye'ye gelip Almanya'yı kötüleyen ama Almanya'da yaşarken oranın nimetlerinden faydalanan tüm ikiyüzlüleri kulağından tuttuğum gibi ait olduğu ülkesine postalardım.

Coğrafya kaderdir. Türkiye'de çocuk borçla doğuyor, kapatamadan ölüyor.

Dur boş ver şimdi bunları. Biz kur düştü diye Bulgarları daha yeni geri püskürttük Edirne'den, Almanya'nın sırası mı şimdi.

Bu uygar ülkeler, insanların fakirlikle sınanmasına hiç izin vermiyorlar.

Üretim olmadan ekonomi düzelmez. Hiçbir şeyinde fiyatı düşmez.

Türkiye'de en büyük beşyüz borsa da işlem gören şirket, Apple'ın çeyreği etmiyor. Sadece Vodafone bütün Türkiye'den zengin, Türkiye'den bir yılda çektiği para 30 milyar dolar, dünyadan ne kadardır siz düşünün.

Biz ülkemizi ışıl ışıl aydınlatmaya devam edecek, bir çift mavi gözü tanır, sönmeyen ışıltısıyla aydınlanırız. Engin ön görüsüyle her zaman bizi uyarmış, bugünün kem gözlerinden sakının demiştir.

Bu süreçte ekonomistlerin hiçbir şey bilmediğini öğrendik. Yeni ekonomik bilgiler, teoriler ekliyorlar.

Beklentiler ekonomik davranışları olumlu ya da olumsuz etkileme gücüne sahip. Özellikle beklentilerin makro ekonomik değişkenler üzerindeki etkisini Keynesyen iktisat düşüncesinde daha net olarak görmek mümkün. (İngiliz ekonomist John Maynard Keynes'in görüşlerini temel alan bir makroekonomik teoridir. Keynes ekonomisi özel sektörün ağırlıklı olduğu ama devlet ve kamu sektörünün büyük role sahip olduğu bir karma ekonomiyi savunmaktadır.)

Devir değişti eskiden fakiri gözeten zenginler ve yöneticiler vardı, şimdi doymayan fakirin ekmeğinde gözü olan zenginler ve onları kollayan yöneticiler var. Öyle bir duruma geldik.

Bir ülkede çalan değil de, çalanı eleştirdiği için eleştiren suçlanıyorsa, o ülke batmaya mahkumdur. Dokunmayın gariplere bir gün uyanınca anlarlar.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir