Para Ve Mutluluk


Mutluluk günümüzde büyük bir sömürü aracına dönüşmüş ve her yerde sadece mutlu olmak zorundaymışız gibi bir algı yaratılmış durumda, aslında bu da bir duygu terörü. Kapitalist bir düzende yaşıyor olmanın baskısıyla tek amaç mutsuz olmamak, yani günümüzde mutlu olmanın formülü mutsuz olmamaktan geçiyor.

Para mutluluğun nedeni değildir ama yokluğu mutsuzluk nedenidir. Gelir arttıkça mutluluğun kaybolması ve kendi kendimizi teselli ederken söylediklerimiz dış etmenlerden çok bakış açısı mutluluk yada mutsuzluğu belirliyor.

Ben geliri arttıkça mutsuz olan biriyle karşılaşmadım. Ama gelir azaldıkça mutsuzlaşanı çok gördüm.

Aslında parayla etrafına daha çok faydalı olursun, başkasını mutlu edebildikçe sende huzur bulursun ailene, çevrene, borcu olana yardım edersin, belki bir öğrenciye burs verir iyilik yaparsın ve gün gelir o iyilik sana döner, dolaşır geri gelir evrenin kanunudur bu.

Para olursa kirayı nasıl denkleştireceğim derdi yok. Faturaların son günü yaklaşıyor gecikirse cezaya girer diye kara kara düşünmek yok. Markete gittiğinde şu pahalıymış şunu şimdilik almayayım demek yok. Mağazaya gittiğinde beğendiğin üstüne yakışan kıyafeti alamamanın hüznü yok. Maddi anlamda her ihtiyacını giderecek, her istediğini alacak paraya sahip olduğun halde yine de mutsuzsan paylaş paranı ihtiyacı olan, faturasını, kirasını ödemekte zorluk çeken birileri ile. Al bir hayır duası bak nasıl mutlu oluyorsun.

Paran varsa yada çoğaldıkça mutlu olur musun? Olabilirsin, her şey bir süre olsada seninledir ama amaç sahip olmaksa işler değişir. Para vererek sahibi olduğun şey ne kadar azsa o kadar az sıkıntıya düşersin. Araban olmazsa lastiği patlamaz, evin olmazsa çatısı akmaz.

Direk mutlu olmak için değildir para sorunların çözümünde yolu kısaltıp, süreyi azaltır. Cenazeniz var yetişmeniz gerekiyor paranız varsa uçak yoksa otobüs hiç para yoksa gidemezsiniz gibi.

Şunu alayım mutlu olurum, bunu alayım mutlu olurum dersin sonra anlarsın ki mutluluk peşinden kovalayarak elde edilen bir şey değil. O şartlardan bağımsız olarak içindedir ve güzel görmekle ilgilidir. Modern, manzaralı, rahat bir binada yüksek teknolojiye sahip bir daire satın alsanız bile mutlu olamayabilirsiniz.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir