Toplum Yaşamı Şekillendirir
Neden ben merkezci olmamıza rağmen topluma göre yaşamımızı şekillendiririz?
Onay alabilmek dışlanmamak gibi kaygılarla sistem insanı kendi içine çekiyor. Hangi toplumda yaşıyorsan ister istemez algın o yönde etkileniyor ama yinede insan kendisi için topluma göre yaşar. Amacı toplumda en iyi olmaya çalışmak ve en iyi şeyleri elde etmektir. Yani yine ben merkezcilik.
Sosyal bir varlık olduğu için toplumun belirlediği kurallara uyum sağlaması gerekir. İnsanların sadece ben merkezli değil de biz olma eğiliminde olmaları da gerekir, kimi zaman ben, kimi zamanda biz olarak yaşamak lazım gelir.
Beni toplum ortaya çıkartıyor. Dünyadaki en ünlü kişi tek başına kalsa ünü kalır mı? Yada en zengin kişi? Bizi biz yapan da biziz, bizi ayrıştıran da, ötekileştiren de biziz, ötekileştirilen de. İnsanoğlu kendisine bile nankör.
Kişi çocukluğunda anne ve babası tarafından elalem ne der düsturu ile bezenmiştir. Öyle etkilidir ki, kişi ben merkezci düşüncesinde bile elalem atmosferinde yaşamaya devam eder. O yüzden hep çelişkiler içinde yaşar ve gerçeğin ne olduğunu bilemeden yaşamaya devam eder. Aklı birilerinin etkisinde olur genellikle kendi öz hayatını yaşayamaz ve kendi isteklerini çoğu zaman ertelemek zorunda kalır.
İnsanoğlu tek yaşayamayacağını öğrendiği tarihten beri çeşitli toplumlar, bu toplumlara bağlı kurallar ve yargılar geliştirmiştir. İyi yada kötü yönde dahil olan kişiler bunlara maruz kalır.
İnsan psikolojik olarak zayıftır. Dünyanın en iyi silahı olan toplum psikolojisini en iyi bilen ve uygulayabilenler kendilerine sadık insanlar elde ederler.
Yanlış genellikle bütün olarak yapılmaz, toplumun geneli doğru ile yanlışı ayırır bu yüzden kriterdir. Bireyin topluma aykırı gelen davranışlarından sakınması doğaldır.
Kimsenin kimseye bir şey dayattığı yok ama bazı toplumsal alışkanlıklar ve sisteme uyum zorunluluğu böyle hissettiriyor. Eğer kurulu düzenin dışına çıkarsam sorusu ise aklı hep meşgul ediyor.
HÜLYA ÇAKICI
Yorumlar
Yorum Gönder