Kenevir Üretimi Yasallaştı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye'nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verildi. Karar Resmi Gazetede yayınlanan karara göre izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilecek. Fakat Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine belirtilen bölgeler dışında da izin verilebilecek.
(ALINTI)

Kenevire sadece uyuşturucu madde gözüyle bakmak doğru değil, tarihi süreçte dokumadan ilaçlara pek çok alanda kullanılırken, petrokimyasalların piyasayı ele geçirmesi amaçlı uyuşturucu olduğuna dair toplu beyin yıkamaları gerçekleşmiştir. Araştıran insanlar kenevirin çevreye en duyarlı bitkilerin başında geldiğini kanser, epilepsi gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını görür. Ayrıca keneviri yasal hale getiren birçok ABD eyaletinde eyaletin vergi gelirleri artar, suç oranları düşer, işsizlik azalır. Belki de ilk defa ülkemiz için düzgün bir karar alınmış oldu.

İnsan vücudunda bulunan 120 madde kenevirde mevcut. Bu bitki ile ilgili bilimsel çalışmayı en eski İsrail Telaviv üniversitesi 1952 yılında yapmış ve o yıllardan beride kullanılıyor. Her yıl İsrail de kansere yakalanan kişi sayısı düşüyor. İlaç sanayisinin yasaklattığı bir bitki, sanayi alanında birçok alanda kullanılıyor.

Türkiye'de de haşhaş yetiştiriliyor ve devlet denetiminde yetiştirilip toplanıyor. Afyon Alkoloid Fabrikasında morfin, kodein gibi afyon türevleri ayrıştırılarak hem yurt içi, hem yurt dışında ilaç sanayisinde kullanılıyor. Bunu yapan birkaç ülke daha var; Yeni Zellanda, Hindistan vs. gibi.

Kenevir deyince ilk akla gelen esrar çünkü insanların kafasına öyle empoze etmişler. Türkiye'de kağıt ham maddesi olan selüloz için tamamıyla yurt dışına bağımlıyız. Hurda geri dönüşüm kağıdın bile büyük bir kısmını ithal ediyoruz. Biraz araştırınca kenevirin binlerce yararına karşılık bir tane kabahati var. Peki petrol türevleri, sentetik kumaşlar, ilaç sektöründe kullanılan birçok ilacın doğaya ve insana o kadar çok yararı var da () kenevirin mi zararı var? İnsana akıl verilmiş kullanmadığın (uyuşturucu) hiçbir şeyi almak zorunda değilsin.

Sonuçta Kenevir hemen hemen her alanda kullanılabilen, birçok kimyasalın yerine geçebilen doğal bir ham madde. Plastikten kağıda tekstilden birçok sektöre kadar yeri olan doğaya faydalı bir bitki, her sektörün can damarı olabilir. Bu karar çok yerinde ve doğru, eleştirilecek bir yanı yok aksine takdir edilmeli.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir