Zıtlıkların Ötesinde


Yaşam zıtlıklarla dolu ve hep bir tamamlama söz konusu. Eksi artı, yeni eski, güzel çirkin, nefret sevgi, geçmiş gelecek vs. gibi. En zıt kutuplar bile birbirlerine en yakınken ayrım yapmak zor. Sonuçta her şey zıddıyla vardır, zıddıyla fark edilir, zıddıyla değer kazanır. Asimetrilik, zıtlık olmasaydı evrende olmazdı. Her şey haktır ve kainat güzelliklerin yansımasıdır.

Yaşadığımız sürece olumlu ve olumsuzluklarla yaşamaya alışılmalı, aynı gülle dikeni gibi. Çünkü kainat insana olumlu veya olumsuzlukları beraber vermiş. Her akşamın bir sabahı var hem umutlu olanlar için, hem umutsuz olanlar için. Her karanlığın arkasında aydınlık var yeter ki inanalım. İyilik ve kötülük bizi insan yapan unsurlar. Belirleyici olan ise eylemin sonuçlarını öngörmekle ilgilidir.

Zıt kavramlar arasında mutlaka bir bağlılık vardır. Sıcak ve soğuk gibi, ikiside sıcaklığı belirtirler ama birbirlerinin tam zıttıdırlar. Aynı şey sevgi ve nefrette de olabilir, zıt olsalarda aynı duygunun niceliğini belirtmek için kullanılırlar. Nefret sevgi sayesinde varsa soğukta sıcak sayesinde vardır. Bugün sıcak diye bir şey olmasaydı bizler hava soğuk veya sıcak diyemezdik ve soğuğunda, sıcağında bir değeri olmazdı. Ama zıttını düşününce yani sevginin nefret sayesinde var olduğunu, yani sıcağın soğuk sayesinde var olduğunu düşününce o da gayet mantıklı geliyor. Her ikiside birbirine bağlı ama birbirinin karşılığı oluyor.

Gülü dikene, suyu güneşe, erkeği kadına, suçsuzu suçluya kırdırıyor bu dünya. Ayrılmaz ikililer, olmazsa olmazlar, hayatın tuzu biberi diyelim bizde bu zıtlıklara. Her şey güzel olur yeter ki baktığın açıyı iyi seç.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir