Türkçe


Bizler doğru ve güzel Türkçe ile büyüdük, çevremizin şiveli konuşmasını bile almadık. Özel kanallarda yayınlanan diziler sokak ağzını yaygınlaştırdı, insanların algısındaki televizyon iyi olanı çıkarır düşüncesi ne yazık ki, insanları basit konuşmaya yönlendirdi. Dil de yozlaşma toplumsal yozlaşma ile birlikte dilini kaybetmektir. Dili kaybetmek kültürünü ve benliğini kaybetmektir. Şiirsel olan dilimizi tekrar hakkıyla kullanmak dileğim.

Dil bozulunca insan ilişkilerindeki nezaket, zarafet, sevgi ve saygı da erozyona uğruyor. Bu durumun en büyük öncüsü siyasi iklim mi acaba? Yoksa toplum son yıllarda sanattan uzaklaştı bununda bir etkisi var mı? 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' diyen Atatürk'ün bahsettiği damarlardan biri de dilde yozlaşma mıdır? Sanatta incelik, zarafet, güzellik gibi hoş duygular yok mu? Okullardaki felsefe, psikoloji gibi derslerin azaltılması da bu bozulmada etkili mi? TV'den insanlara hakaret edenleri alkışlayan bir kitlenin olması da bu yozlaşmanın kaynaklarından biri mi?

Fransa'da Paris dışında Fransızca konuşma yok gibidir. Başkent Paris'in dili zaman içinde Fransızca dili oldu. Fransız Devrimi ve Fransız İhtilal Ordusu bunu sağlamışlardır. Vatandaşlık ve dil tüm Fransa insanlarına verilen bir hak olmuştur.

O kadar yozlaşmış bir dil kültürü ve dil bilgisine sahibiz ki, kitap okuma oranı ile ilişkilidir kelime haznesi, besledikçe büyür, derinleşir. Türkçeyi konuşuyorduk ama modernleşmeye yöneldik Türkçeyi unuttuk son yıllarda daha çok bozuldu.

HÜLYA ÇAKICI

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Süleyman Demirel'den bir fıkra ile günümüz :)

Ayağınızdaki 6 Güçlü Nokta

Hayat Kişiye Özeldir